29 wrz 21:21
Mila:
Qulki, chyba nie ma, bo wczoraj się zestresowała ( ktoś usunął jej wpisy).
29 wrz 21:39
Lukas:
No trudno, dziękuję Mila za odpowiedź. Oby Qulka wróciła szybko
29 wrz 21:45
Qulka: przecież w tych pierwszych nie ma gałęzi
29 wrz 21:47
Lukas:
Takie mam polecenie. To może chodzi o prąd w obwodzie ?
29 wrz 21:58
Qulka:
a) 0
b) 0,01
c) 0,01 ; 0,01 ; 0
29 wrz 22:08
Lukas:
a mozesz jakoś rozpisać bo nie wiem jak się za to zarać
29 wrz 22:14
Lukas:
29 wrz 22:40
Qulka: prawo ohma a w c) II kirchoffa
w a) E−E = 0 więc 0/100=0
29 wrz 22:56
Lukas:
Tak prawo Ohma ale mam dwa zródła napięcia ?
I=UR i jak to mam policzyć ?
I1=1*200=200
I2=?
29 wrz 23:00
Qulka: dodać jak zgodne odjąć jak przeciwne
29 wrz 23:04
Lukas:
Czyli muszę wyliczć I1=200A
I2=−1*200=−200A
I=I1+I2=200−200=0 ?
29 wrz 23:05
Lukas:
b) również 0
29 wrz 23:08
Qulka: I=U/R
29 wrz 23:08
Qulka: b się dodaje bo są zgodne
29 wrz 23:08
Lukas:
ale powinni być I1=1/200 a nie przez 100 ?
29 wrz 23:11
Qulka: E+E=2
I=2/200 = 0,01
29 wrz 23:12
Qulka: jak do pilota wkładasz 2 bateryjki to masz 2 razy większe napięcie ..jeśli zetkniesz + do −
bo jak + z+ to masz 0
29 wrz 23:14
Lukas:
Ok, dziękuję. Spróbuję to jakoś skumać
29 wrz 23:24
Qulka: a rozumiesz kirchoffa i oczka?
29 wrz 23:44
Lukas:
Nie bardzo właśnie. Właściwie to nie rozumiem, a mam taki przedmiot i dlatego robię już teraz
zadania żeby zaliczyć ten prąd.
29 wrz 23:45
Qulka: w c)
pierwsze oczko
E=I1R+I2R
drugie
E=I3R+I2R
oraz węzeł I2=I1+I3
29 wrz 23:48
Qulka: układ 3 równań z 3 niewiadomymi ..metodą np podstawiania
29 wrz 23:48
Lukas:
z układem sobie poradzę już
29 wrz 23:52
bezendu:
Jak prąd może wyjść 0 ?

R
w=100Ω+100Ω=200ΩΩ
30 wrz 00:30
bezendu:
b) tak samo 0,005 A
30 wrz 00:31
Qulka: a jaki prąd płynie od + do +
30 wrz 13:47
bezendu:
+ do −
2 paź 23:47
Qulka: no... a na obrazku masz + do + i dlatego 0
2 paź 23:52
bezendu:
Faktycznie, wyniki się zgadzają po ponownym przeliczeniu
2 paź 23:54