e
izii: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k6−2k4+k2 jest podzielna przez 36.
Doszedłem do takiej postaci :
k6−2k4+k2=...........=(k(k−1)(k+1))2
Wiem, że
k−1,k,k+1 − trzy kolejne liczby całkowite
Ale jak dokończyć dowód ? Jakaś zasada podzielności ?
29 wrz 20:54
:): =k2(k4−2k2+1)=k2(k2−1)=(k(k−1)(k+1))2 tak jak napisałes...
zauważ, ze liczba (k−1)k(k+1) jest podzielna przez 6 (bo jest przez 2 i 3) wiec...
29 wrz 20:56
izii: A skąd wiesz, że jest podzielna przez 2 i przez 3 ?
29 wrz 21:04
:): bo k−1, k ,k+1 to 3 kolejen liczby całkowite (co druga jest podzielna przez 2, co trzecia
przez 3) wiec takie licbzy w tym ciągu są

Kwadrat daje 36..kminisz?!
29 wrz 21:06
izii: Regułą jest, że liczba jest podzielna przez 6, jeżeli suma jej cyfr jest podzielna przez 3 i 2.
W tym wypadku oznacza to sumę tych 3 moich liczb ? W sensie, że jeżeli jest jakaś liczba
podzielna na 2 i liczba podzielna na 3 w sumie 3 liczb to suma tych 3 liczb będzie podzielna
na 6 ?
29 wrz 21:13
:): Nie jezeli suma...
po prostu jeżeli liczba jest podzielna przez 2 i przez 3...to jest podzielna przez 2*3
Wynika to, z tego ze nwd(2,3)=1
Ogolnie tak nie jest...
29 wrz 21:17
izii: Przepraszam, że tak męczę, ale skąd wiemy, że liczba składająca się z sumy 3 kolejnych liczb
jest podzielna przez 2 i 3 ?
29 wrz 21:26
:): nie z sumy..tylko z iloczynu

jak np wezmeisz soibe 8,9,10 to masz 9−podzielne przez 3, 8 podzielne przez2
Napisałem ci...co druga jest PARZYSTA (oczywiste) więc na pewno k−1 ALBO k jest parzysta
Co trzecia liczba jest podzielna przez 3'
1,2, 3 ,4,5, 6 ,7,8, 9, wiec k−1 ALBO k albo k+1 ma tą własnośc
29 wrz 21:28
izii: Faktycznie, mój błąd. Wkręciłem sobie tam sumę, a nie
iloczyn............................................
Przepraszam za to x]
Wielkie dzięki, wszystko stało się jasne x]]
29 wrz 21:30
:): spoko spoko
29 wrz 21:30
ZKS:
Skoro są to trzy kolejne liczby to muszą się dzielić przez co najmniej 3! = 1 * 2 * 3 = 6.
29 wrz 21:32