Oblicz N = 27log_936
aro400: Oblicz N = 27log936
29 wrz 20:41
PW: Co to znaczy "oblicz"? Dajesz drugie zadanie tego typu, masz podać jakieś przybliżenie
dziesiętne"
29 wrz 20:47
aro400: mam zakodowac liczbę setek, dziesiątek i jedności
29 wrz 20:48
5-latek: Daje już 3 zadanie , ale ani razu nie uzyl/la słowa
dziękuję
A to takie piękne slowo
29 wrz 20:49
aro400: Zastanawiałem się czy jest tu jakaś funkcja do podziękowania, a nie pisałem tego bo wiem, że na
niektórych forach jest to uznawane po prostu jako spam
29 wrz 20:52
PW: 300011 Forum to dialog. Kiedy nie widzę odzewu, to czuję się jakbym pisał głupstwa albo
odwalił kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty.
29 wrz 20:54
5-latek: Oczywiście ze można pisać .
nawet wskazane
29 wrz 20:54
aro400: ok, wezmę to do siebie.
29 wrz 20:55
PW:
27log
936 = 27log
9(4·9) = 27(log
99+log
94)= 27(1+log
94)
Ponieważ idzie o przybliżenie, możemy próbować szacować:
(bo 9
1/2 = 3 (za mało) i 9
1 = 4 (za dużo).
Mamy więc pierwsze przybliżenie:
| | 1 | |
27(1 + |
| ) < N < 27(1 + 1) |
| | 2 | |
40,5 < N < 54.
Dalsze szacowanie być może byłoby kłopotliwe, a dokładność jeszcze za mała, żeby odpowiedzieć
jaka jest cyfra dziesiątek. Wobec tego lepiej zrezygnować i zamienić
(to są logarytmy dziesiętne, szukać w tablicach).
29 wrz 21:12
PW: Odpowiedź to 0 4 4 ?
29 wrz 21:22
Eta:
log936= log36= 1+log32
to:
to 27log936= 27(1+log32) −−− w takiej postaci można zostawić
29 wrz 21:26
PW: Nie można, 20:48
29 wrz 21:29
Eta:
Myślę,że jest to zadanie z serii zamknięte
z wariantami odpowiedzi : A/ B/ C/ D/
29 wrz 21:31
aro400: Przepraszam za pomyłkę, logarytm powinien być w wykładniku potęgi, ale przeanalizowałem
odpowiedzi i pomogło mi to że log936 = log36, dalej to już nic trudnego, Dziękuję.
30 wrz 19:25
PW: Jasna ...
30 wrz 20:54
Eta:
30 wrz 20:57