rozkładanie wielomianu na czynniki
Uh la la : Rozkładając wielomian W(x)=x3−2x2−9x+18 na czynniki liniowe jakie wielomiany otrzymamy?
Każda rada będzie dla mnie zbawieniem.
8 gru 19:34
onaa: nie jestem pena ale moze to bedzie dobrze albo pomoze Ci troche...
...=x2(x−2)−9(x−2)=(x−2)(x2−9)=(x−2)(x−3)(x+3)
8 gru 19:36
onaa: nie jestem pena ale moze to bedzie dobrze albo pomoze Ci troche...
...=x2(x−2)−9(x−2)=(x−2)(x2−9)=(x−2)(x−3)(x+3)
8 gru 19:36
kaz: x2(x−2)−9(x−2)=(x2−9)(x−2)
8 gru 19:36
onaa: nie jestem pena ale moze to bedzie dobrze albo pomoze Ci troche...
...=x2(x−2)−9(x−2)=(x−2)(x2−9)=(x−2)(x−3)(x+3)
8 gru 19:37
Mikołajka: Dzwoniłam przed chwilą do koleżanki

jej wyszedł wynik (x+2)(x+3)(x−3)
więc.. Dziękuje za okazaną pomoc Onaa i Kaz

Dzięki Wam wiem, jak dojść do tego prawidłowego
wyniku
8 gru 19:46