x(x+1) | 2 | |||
lim→1 | − | |||
x4−1 | x4−1 |
| ||||||||||||||
b)lim→3 | ||||||||||||||
3−x |
x(x+1)−2 | x2+x−2 | x2−1 +x−1 | x2−1 | x−1 | |||||
= | = | = | + | ||||||
x4−1 | x4−1 | x4−1 | x4−1 | x4−1 |
x2−1 | x−1 | |||
= | + | |||
(x2+1)(x2−1) | (x2+1)(x2−1) |
1 | x−1 | |||
= | + | |||
(x2+1) | (x2+1)(x−1)(x+1) |
1 | 1 | |||
= | + | |||
(x2+1) | (x2+1)(x+1) |
1 | 1 | 4 | |||
+ | = | ||||
5 | 5*3 | 15 |
3 | ||
Wynikiem w a) ma być | ![]() | |
4 |
|
|
| 1 | |||||||||||||||||||||||||||||
= | = | =− | =− | |||||||||||||||||||||||||||||
3−x | 3−x | 3−x | 3x |
1 | ||
− | ||
9 |
1 | 1 | 3 | |||
+ | = | ||||
2 | 2*2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |