29 wrz 19:34
PW: Ja też nie mam zamiaru się z tym trudzić. Przepisz tu wielomian i polecenie.
Nie zajmujemy się sprawdzaniem prac domowych, litości!
29 wrz 19:39
oolaaaja: Nie chodzi tu o sprawdzenie mojej pracy domowej, ale niech będzie.
4x3 + 7x2 − 5x −6 = 0
Pierwiastki tego wielomianu to np.
W(1)=0
W(−2)=0
I tylko chciałbym wiedzieć, czy jest jakaś różnica, przez którego z tych pierwiastów będę
dzielił dalej wielomian, żeby przekształcić z postaci ogólnej na iloczynową. Tak jak pisałem
wcześniej, w odpowiedziach podzielili ten wielomian przez (x+2)
29 wrz 19:47
PW: A przez obydwa po kolei − najpierw
W(x) = Q(x)(x−1),
a potem
Q(x) = P(x)(x+2).
Odpowiedź:
W(x) = P(x)(x−1)(x+2).
29 wrz 19:50