Pomocy
ZakręconyJakSłoikNaZimę: na postac kanoniczna
x2+4x+y2+4y+7=0
Pomóżcie najlepiej jakby mi to ktos rozpisal bo nie ogarniam tych odejmowań jakiś liczb z
niewiadomo skąd
Dziękuje
29 wrz 19:24
Mila:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(x2+4x)+(y2+4y)+7=0⇔
(x+2)2−4+(y+2)2−4+7=0
(x+2)2+(y+2)2=1
(x2+4x) byłoby pełnym kwadratem dwumianu, gdybyśmy dodali 4.
(x2+2*2x+22)=(x+2)2
29 wrz 19:32
5-latek: Wiadomo ,wiadomo skad
Najpierw napisz tu wzory skroconego mnożenia
(a+b)2=
(a−b)2=
29 wrz 19:33
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
29 wrz 19:34
Mila:
Witaj
29 wrz 20:19
5-latek: Pewnie już wszystko wie
29 wrz 20:20