dzielenie wielomianów
misia: Rozwiązałam zadanie. tylko że 3 raz błędnie i nie wiem gdzie jest ten błąd. proszę o pomoc.
Polecenie: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W przez Q jest równa
R?
Q(x)=x−3 R=−9
W(x)=−x3+(m−2)x2−(2m−3)x+2m+2=−33+(m−2)32−(2m−3)3+2m+2=−27+(9−18)−(6m−9)
+2m+2=−27+9−18−6m+9+2m+2=−25−4m
−4m−25=−9
−4m=−9+25
m=−4
odpowiedz ma wynosić m=5
29 wrz 19:04
Mila:
W(x)=−x3+(m−2)x2−(2m−3)x+2m+2
W(3)=−27+(m−2)*9−(2m−3)*3+2m+2⇔
−27+9m−18−6m+9+2m+2=−9
5m=−9+27+9−2
5m=25
m=5
29 wrz 19:09
PW: Nie
−27 + (9−18) ...
ale
−27 + (m−2)·9 ...
−27 + 9m − 18 ...
29 wrz 19:11
misia: Dziękuję!
29 wrz 19:18