macierze
bimbam: mam jeszcze taki przykład
4x−6y=0
6x−9y=0
2x−3y=0
rz(A)=rz(U)=1=r
są przy tym 2 niewiadome (n=2), czyli rozwiązanie zależy od n−r parametrów, czyli od 1
parametru.
Zatem wybieram sobie z powyższego układu jakiś układ, np.
4x−6y=0
i mam sobie wybrać macierz 1x1 z tego układu, czyli np [4], więc "4x" pozostaje po lewej
stronie równości, a "−6y" traktuję jako parametr
Zatem powstaje sytuacja
4x=6y
Tak to należy rozwiązywać

Wczoraj już mi ręce opadały, bo nie wiedziałem, czy to o to chodzi.
29 wrz 18:28
===:
... możesz to rozwiązywać długo i ... jeszcze dłużej ...

zauważ, że ciągle masz jedno równanie
29 wrz 18:33
:): Uzasadnienie będzie analogiczne jak poprzednio
2x−3y=0 ⇔3(2x−3y)=0⇔6x−9=0 /drugi wiersz
albo
2x−3y=0⇔2(2x−3y)=0⇔4x−y=0 /pierwszy wiersz
Więc wszystkie kolumny są liniowo zależne, wiec wystarczy przyjąć dowolne równanie np'
2x−3y=0 i tylko ono
29 wrz 18:35
:): wszystkie wiersze**
29 wrz 18:35
bimbam: okej. Chyba rozumiem. Dzięki
29 wrz 18:44