wartość wyrażenia
Mikołajka: (1−2x)2−3 (x+√2)(x/√2) dla x=2
Jaką wartość przyjmuje to wyrażenie? Wiecie może?
8 gru 19:30
Godzio: tam nie ma przypadkiem
(x+√2)(x−√2) ?
jeśli tak to:
(1−4)2 − 3*(4−2)=9−6=3
8 gru 19:32
Godzio: a jak ma byc dzielenie to:
| | 12√2+12 | |
(1−4)2 − |
| =6√2+6(po usunięciu niewymierności
|
| | 2 | |
8 gru 19:35
Godzio: 9−6√2−6=3−6
√2
8 gru 19:35
Mikołajka: ojej, dzięki

napracowałeś się

jestem wdzięczna

ale chodziło jedynie o to, że nie napisałam tam minusa, znaczy.. widziałeś co zrobiłam

więc odpowiedz, że wyrażenie przyjmuje wartość 3 jest dla mnie: ) jeszcze raz bardzo bardzo
dziękuje ^^
8 gru 19:39