ekstrema
GOŚĆ: Oblicz ekstrema; f(x,y)= x
√y−x
2−y+6x+3 . Najbardziej chodzi mi o dobre rozwiązanie do układu
równań potem dam już rade. (df)/(dx)=
√y−2x+6, (df)/(dy)=x−1 , czy to jest dobrze? Prosiłbym
o pomoc
29 wrz 17:56
PW: Pochodna po y policzona źle.
x(y1/2)' = x·...
29 wrz 20:16
GOŚĆ: Czy pochodna po y to będzie x2√y − 1 , a jak rozwiązać taki układ równań
x2√y − 1=0?
30 wrz 13:43
J:
tak.
30 wrz 13:49
GOŚĆ: | | ⎧ | √y−2x+6=0 | |
| A ktoś pomoże z tym równaniem? | ⎩ | x2√y−1=0 |
|
30 wrz 16:52
J:
P(4,4)
...oblicz z drugiego x i wstaw do pierwszego
30 wrz 16:53