matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o szybkie rozwiązanie !
Daria:
Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego (an) w którym a9=−4 S5=70
29 wrz 17:52
===:
a
1
+a
5
S
5
=
5=5a
3
2
5a
3
=70 ⇒ a
3
=14 a
9
−a
3
=6r ⇒ −4−14=6r ⇒ r=
29 wrz 18:17