Liczby 800 i 284 podzielono przez
K: tę samą liczbę naturalną n i otrzymano odpowiednio reszty 8 i 9. Oblicz n.
29 wrz 17:11
:): 800=a*n+8
284=b*n+9
dla pewnych a,b∊N,
odejmując stronami mamy:
(800−284)=(a−b)*n−1
516=(a−b)*n−1
517=(a−b)*n z tego oczywiście a−b∊N (a>b)
517=11*47 /obie liczby są pierwsze
wiec albo
a−b=11 i n=47
albo
a−b=47 i n=11
29 wrz 17:25
:): sprawdż już sama..
29 wrz 17:25
Mila:
II sposób
n>9
800−8=792 dzieli się przez n
284−9=275 dzieli sie przez n
792=23*32*11
275=52*11
NWD(792,275)=11
n=11
29 wrz 18:53
He :
10 lip 14:40