Z cyfr 1,2,3,4 utworzono wszystkie możliwe liczby czterocyfrowe...
K: Z cyfr 1,2,3,4 utworzono wszystkie możliwe liczby czterocyfrowe o niepowtarzających się
cyfrach. Wykorzystując odpowiednią cechę podzielności, uzasadnij, że żadna z liczb nie jest
sumą trzech innych spośród tych liczb.
29 wrz 17:07
Mila:
1+2+3+4=10
Po podzieleniu każdej z liczb przez 3 otrzymamy resztę 1.
a1=3k+1,
a2=3m+1
a3=3n+1, gdzie k,m,n∊N
a1+a2+a3=3k+1+3m+1+3n+1=3k+3m+3n+3=3(k+m+n+1) ⇔
suma dowolnych trzech liczb utworzonych z cyfr {1,2,3,4} jest podzielna przez 3,
zatem nie znajduje się wśród utworzonych liczb.
29 wrz 19:04