wyrażenia algebraiczne
Mateusz: Oblicz x jeśli : x2 +y3=3 i x3+xy3 =21
Oblicz xy jeśli : x2+y2 = 5 i x3y + xy3= 20
Oblicz x2y jeśli 2x + y3 = 1/2 i 2x3y + x2y4 = 6
Oblicz xy2 jeśli 1/2x3 +y3 = 9 i x4y2 +2xy5 = 36
Ktoś mółby mi to zrobić i wytłumaczyć? kompletnie tego nie rozumiem. utknąłem na pierwszym i,
jak na razie, wyłączyłem z 2. równania x. wygląda to tak: x(x2+y3)=21
29 wrz 16:56
anaisy: czy x2, y3 oznaczają x2, y3? Czy może 2x, 3y?
29 wrz 16:58
Mateusz: kurczę nie wiem czemu tak wyszło. skopiowałem pytanie i wyglądało ok. chodzi o POTĘGI
29 wrz 17:00
Mateusz: oblicz x2y, jeśli 2x+y3=1/2 i 2x3y+x2y4
oblicz xy2, jeśli 1/2x3+y3=9 i x4y2+2xy5=36
29 wrz 17:04
anaisy: 1. W drugim równaniu wyłącz x przed nawias. Mamy x(x2+y3)=21. Co możemy podstawić za x2+y3?
Pozostałe tak samo, tylko w drugich równaniach wyciągamy kolejno xy, x2y, 2xy2.
29 wrz 17:06
Mateusz: "Co możemy podstawić za x2+y3?"
hmm... nie mam pojęcia. również wyłączyć x przed nawias? czy zrobić z tym coś innego?
Kompletnie tego nie rozumiem. nie miałem tego na zajęciach...
dlaczego w ostatnim przykładzie mam wyciągnąć 2xy2? nie powinno być xy2?
29 wrz 17:09
Mateusz: Proszę o pomoc..
Fajnie by było gdyby ktoś rozwiązał ten 1. przykłąd. Wtedy wiedziałbym co robić w pozosałych, a
tak to pustka....
29 wrz 17:25
:): który np?
29 wrz 17:26
Mateusz: najlepiej ten pierwszy, tak myślę
29 wrz 17:27
:): oblicz x jeśli x
2+y
3=3 oraz x
3+xy
3=21
29 wrz 17:30
Mateusz: tak. dokładnie o ten chodzi
29 wrz 17:31
:): 21=x3+xy3=x(x2+y3)
ale z zał x2+y3=3
wiec
21=x*3 wiec x=7
29 wrz 17:33
:): 2) Oblicz xy jeśli x2+y2=5 oraz x3y+xy3=20
20=x3y+xy3=xy(x2+y2)=xy*5 wiec xy=4 i
itd..
29 wrz 17:37
Mateusz: A można by było prosić bardziej łopatologicznie?
drugi przykład wyszedł mi w ten sposób i nie wiem co dalej z tym zrobić.
x2+y2=5
x(x+y2)=5
5=x*20
x=4
czy to jest dobrze? i co z tym trzeba zrobić dalej żeby wyszło xy?
29 wrz 17:43
Mateusz: chyba rozumiem.. po prostu muszę wyłączyć przed nawias to co chcę otrzymać.
DZIĘKI!
29 wrz 17:44
:):
29 wrz 17:45
:): (x
2+y
2)=5 i potem x(x+y
2)=5...to nieladnie wyglada bardzo
29 wrz 17:46
Mateusz: przperaszam. miało być bez tego "=5"
czy w 3 przykładzie wychodzi 12?
29 wrz 17:52
:): | | 1 | |
3) Oblicz x2y gdy 2x+y3= |
| oraz 2x 3y+x 2y 4=6  |
| | 2 | |
29 wrz 17:53
:): | | 1 | |
6=2x3y+x2y4=x2y(2x+y3)=x2y* |
| wiec x2y=12 tak |
| | 2 | |
29 wrz 17:55
:): 4) xy
2=
| 1 | |
| x3+y3=9 oraz x4y2+2xy5=36 |
| 2 | |
| | 1 | |
36=x4y2+2xy5=2xy2( |
| x3+y3)=2xy2*9 wiec.. |
| | 2 | |
29 wrz 17:57