Oblicz pochodną I rzędu
Patryk: Witam. Czy jest ktoś w stanie rozwiazać tą pochodna 1 rzędu
| | 2zx | |
f(x,y,z) = e−xy2 + |
| |
| | y−z | |
29 wrz 14:08
J:
a po jakiej zmiennej ?
29 wrz 14:11
Patryk: Po zmiennej x,y i z
29 wrz 14:11
29 wrz 14:12
J:
| | 2zx | |
fy = −2xy*e−xy2 + |
| |
| | (y − z)2 | |
29 wrz 14:15
Patryk: Spadasz mi z nieba, mecze sie z tym przykładem juz sporo czasu. Dasz rade zrobic jeszcze po y i
z ? Oraz pytanie czy przy kresce ułamkowej nie trzeba użyć wzoru na dzielenie z tablicy
pochodnych ? Oraz czy na pewno bedzie −y2 a nie y2
29 wrz 14:16
J:
| | 2x(y−z) − 2xz | |
fz = |
| |
| | (y−z)2 | |
29 wrz 14:17
J:
fy ... przed ułamkiem znak minus !
29 wrz 14:21
Patryk: Dziekuje bardzo za pomoc. Z tym minusem juz zrozumiałem swój bład.
Tylko zastanawia mnie dlaczego nie uzywa sie tam wzoru na dzielenie
29 wrz 14:21
J:
| | 1 | |
bo to funkcja: 2zx* |
| .... i 2zx traktujesz jak stałą |
| | y−z | |
29 wrz 14:23
J:
mówiłem o pochodnej: fy
29 wrz 14:24
Patryk: Faktycznie. Jeszcze raz dziekuje za pomoc
29 wrz 14:25
J:
ale nawet jeśli zastosujesz wzór na pochodna ilorazu ... dostaniesz taki sam wynik
29 wrz 14:26
Patryk: Czy przypadkiem funkcja
f(z) nie bedzie wygladać tak ? :
| | 2x(y−z)−2zx(−1) | | 2xy − 2xz + 2xz | | 2xy | |
f(z) : |
| = |
| = |
| |
| | (y−z2) | | (y−z)2 | | (y−z)2 | |
29 wrz 14:41
J:
racja ... ma być: +2xz i wyraz redukuje się do zera ..brawo za czujność
29 wrz 14:47