√1−cosx | ||
1) lim(xdo0) | ||
sinx |
lncosx | ||
2)lim(x do 0) | ||
x2 |
ln(1+3x | ||
4) lim(xdo niesk.) | ||
ln(1+2x |
sinx − tgx | ||
5) lim(x do 0) | ||
x3+tgx |
3x*ln3 | 1+2x | ln3 | 3x + 6x | |||||
4) = lim | * | = | * | = | ||||
1+3x | 2x*ln2 | ln2 | 2x + 6x |
ln3 | (1/2)x + 1 | ln3 | ||||
= lim | * | = | ||||
ln2 | (1/3)x + 1 | ln2 |
cosx − 1/cos2x | 1 − 1 | |||
5) = lim | = [ | ] = 0 | ||
3x2 + 1/cos2x | 1 |
x | 2x | 1 | 1 | 1 | ||||||
6) = lim ln | = lim ln | * | = lim ln | = ln | ||||||
sin2x | sin2x | 2 | 2 | 2 |
√1 − cos x | √2sin2 0,5 x | |||
f(x) = | = | = | ||
sin x | 2 sin 0,5 x *cos 0,5 x |
√2* I sin 0,5 x I | ||
= | ||
2 sin 0,5 x*cos 0,5 x |
π | 3π | |||
3) wprost: limx→+∞ arctgx = | , więc ... = [(1 + | )π/2] | ||
2 | 2 |
2x | 1 | 1 | ||||
dlaczego lim ln | * | =ln | ![]() | |||
sin2x | 2 | 2 |
sin2x | 2x | |||
bo: ....lim | = lim | = 1 | ||
2x | sin2x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |