wyznacz wartości parametru a
Zadaniowiec: Witam, czy te obliczenia są poprawne?
Wyznacz te wartości parametru a, dla których zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór liczb
rzeczywistych
(a−1)x2+x+0,25≥0
zał: Δ ≥0
a>0 1−4(a−1)*0,25 ≥ 0
1−4(0,25a−0,25) ≥ 0
1−a+1 ≥ 0
−a ≥ −2 /:(−1)
a ≤ 2
28 wrz 23:39
Metis: Czemu a>0 ?
28 wrz 23:40
Metis: I czemu Δ≥0 ?
28 wrz 23:42
Zadaniowiec: teraz to już sam do końca nie wiem, pogubiłem się trochę w tym.
no tak, Δ nie może być ≥ 0, bo nie może przecinać osi OX chyba?
28 wrz 23:44
Zadaniowiec: dla a=1 jest x≥ −0,25, więc odpada
chyba za długo już dziś siedzę przy tym, bo poprzednie tego typu zadania lepiej mi się liczyło,
a teraz mi się myli
28 wrz 23:47
pigor: ..., obliczenia może i są (nie sprawdzałem) , ale warunki nie,
otóż
(a−1)x2+x+0,25 ≥0 dla ∀x∊R ⇔ a−1>0 i Δ=1
2−4(a−1)*0,25< 0 ⇔
⇔ a>1 i 1−a+1< 0 ⇔
a>1 i a<2 ⇔
a∊(1;2). ...
28 wrz 23:49
Metis: Najpierw rozpatrujesz przypadek dla a=1
Wtedy masz:
x+0,25≥0
I komentarz, że dana nierówność nie jest spełniona przez wszystkie liczby R.
Teraz należy zając się funkcją kwadratową:
(a−1)x2+x+0,25≥0
Zatem a−1>0 ⇔ a>1 i Δ≤0.
Wszystko pięknie widać z wykresu.
28 wrz 23:51
Mila:

1) a−1=0 wtedy masz równanie liniowe
x+0.25=0 i ma rozwiązanie x=−0.25<0 nie odpowiada warunkom zadania.
2) a−1≠0⇔a≠1
(a−1)x
2+x+0.25≥0
Wykres paraboli leży nad osią OX, ale może mieć jeden punkt wspólny (wierzchołek z osiąOX)⇔
a>1 i Δ≤0
| | 1 | |
Δ=1−4*(a−1)* |
| =1−(a−1)=1−a+1 |
| | 4 | |
2−a≤0⇔
2≤a i a>1⇔a≥2
Narysuję kilka wykresów:
a=2 ⇔f(x)=x2+x+0.25
a=4 ⇔f(x)=3x2+x+0.25
a=6⇔f(x)=5x2+x+0.25
28 wrz 23:59
Zadaniowiec: dziękuję za tak dużą ilość wskazówek

teraz wychodzi mi tak, więc raczej dobrze wszystko
a−1>0 −−> a>1 Δ ≤ 0
1−4(4a−4)*0,25 ≤ 0
1−(a−1) ≤ 0
1−a+1 ≤ 0
−a ≤ −2
a ≥ 2
a∊ <2, +
∞)
jeszcze jutro na spokojnie sobie przejrzę to co mi tutaj doradziliście
29 wrz 00:06
pigor: ... , przepraszam, za swoje coś nie tak ...
29 wrz 00:27