zadanie z treścią
pawko392: Witam. Rozwiązuje takie zdanie :Kuba pożyczył od taty samochód, którym wyruszył z domu na
spotkanie ze swoja dziewczyna. Przed wyjazdem obliczył ze jadąc ze średnia prędkością 60 km/h
przybędzie na spotkanie dokładnie o umówionej godzinie. Po przejechaniu (z zaplanowana
prędkością) 60 % drogi "złapał gumę" , a zmiana kola zajęła mu 16 minut. Teraz aby zdążyć na
spotkanie, musiałby jechać z prędkością 120km/h . Oblicz odległość od domu Kuby do miejsca
spotkania z ukochana.
Wiem, że można je rozwiązać porównując czasy, lecz ja chciałem zapytać czy taki sposób myślenia
jest poprawny. Zapisałem układ równań.
1. 0.6s=60*t
2.0.4s=120*(....) W miejscu kropek nie wiem jak określić czas dla drugiego etapu.
28 wrz 22:44
Qulka: (s/60 − t − 16/60)
28 wrz 22:50
pawko392: Niestety nie masz racji.
28 wrz 23:35
Qulka: mam
28 wrz 23:51
Qulka: wychodzi Twoje t=48min i to czas pierwszego etapu .. S=80km
29 wrz 00:03
J:
Czas przejazdu: t = t
1 + 16 min + t
2
| | S | | 0,6 | | 4 | | S | |
Mamy równanie: |
| = |
| + |
| + |
| ⇔ S = 80 km |
| | 60 | | 60 | | 5 | | 120 | |
29 wrz 11:36
J:
dużo pomyłek ...poprawa:
| | S | | 0,6S | | 4 | | 0,4S | |
i równanie: |
| = |
| + |
| + |
| ⇔ S = 80 km |
| | 60 | | 60 | | 15 | | 120 | |
29 wrz 11:47
daras: tak to już jest jak się od razu wrzuca niewiadome i liczby do jednego wora, to się robi oszibki
29 wrz 15:21
pawko392: J: Czytaj dokładnie, ale dzięki za chęci.
29 wrz 17:04