macierze
bimbam: macierze
mam układ równań
2x−4y=0
5x−10y=0
3x+5y=0
rz(A)=2 oraz rz(U)=2
są 2 niewiadome, więc będzie tylko jedno rozwiązanie.
Dlaczego to będzie tylko rozwiązanie zerowe
28 wrz 22:24
:): 2x−4y=0 więc 2x=4y więc x=2y
5x−10y=0 wiec 5x=10y wiec x=2y
3x+5y=0 (wstawiajać x=2y) 3*2y+5y=0 wiec 6y+5y=0 wie 11y=0 wiec y=0
x=2y wiec x=0
29 wrz 02:20
wmboczek: Albo prościej gdy prawa strona jest zerowa to rozwiązaniem jest wektor zerowy, a skoro jest
tylko jedno ..
29 wrz 07:57
bimbam: czyli jeśli po prawej mam same zera i mam jedno rozwiązanie, to zawsze będą to rozwiązania
zerowe
29 wrz 18:08
:): Nie, np
x−y=0
2x−2x=0
3x−3y=0
rozwiazaniami sa {(x,y):x=y}={(x,x):x∊R}
29 wrz 18:16
:): Zerowe będzie zawsze (jeżeli nie ma wyrazów wolnych) ale jak widzisz..moze byc wiecej
29 wrz 18:17
bimbam: okej. Czyli do zadania powyższego uzasadnieniem tego, że rozwiązania to x=0, y=0 jest....
(chodzi mi o metodą wyznaczników, rzędów, nie zaś podstawiania)
29 wrz 18:18
:): pierwszy i drugi wiersz macierzy są liniowo zalene
29 wrz 18:31