Dla jakich wartości k równanie ma pierwiastki o różnych znakach?
Rafcio: Dobry wieczór. Czy może mi ktoś sprawdzić to działanie i pomóc w dalszym liczeniu?
x2 −(k+2)x+k−2=0
x1x2 < 0 c/a < 0
k−2<0
k<2
k∊(−∞,2)
x2 −(k+2)x+k−2=0
Δ=−(k+2)2 −4(k−2)
Δ=−k2 −4k−4 −4k+8
Δ−k2−8k+4
Δk = 64 + 16
Δk = 80
√Δk = 4√5
k1 = 8−4√5/−2
k1 = −4 +2√5
k2 = −4 −2√5
I tutaj się zatrzymałem. Przed chwilą z nudów sobie otworzyłem książkę na tych równaniach i tak
mnie to zaciekawiło, że chce to rozwiązać. Jak wyznaczyć zakres k? Mam narysować parabolę czy
co?
28 wrz 21:55
Janek191:
Δ źle policzona

Δ = k
2 + 4 k + 4 − 4*(k −2) = k
2 + 4 k + 4 − 4 k + 8 = k
2 + 12 > 0 dla k ∊ℛ
28 wrz 22:02
ax:
b=−(k+2)
b2=[−(k+2)]2
28 wrz 22:03
Rafcio: To tego minusa przed k się nie bierze?
28 wrz 22:03
Rafcio: Aaa, dobra dzięki. Już wiem.
28 wrz 22:04
Janek191:
(−1)2 = 1
28 wrz 22:04
Eta:
Źle policzona delta!
Δ= [−(k+2)]2−4k+8 = k2+12 >0 ⇒ k∊R
i x1*x2<0 ⇒k−2<0 ⇒ k∊(−∞, 2)
Odp k∊(−∞, 2)
28 wrz 22:06