rozwiąż
PłaceAbonament: rozwiąż algebraicznie
| ⎧ | x−|y−4|=4 | |
| ⎩ | |x−3|+|y−4|=3 |
|
28 wrz 21:00
Kacper:
Dodaj stronami.
28 wrz 21:01
PłaceAbonament: Wyszło mi x=5 i y=5, a w odpowidzi mam jeszcze, że: lub x=5 i y=3 to
co mam jeszcze zrobić?
28 wrz 21:38
Eta:
............
dla x=5 5−|y−4|=4 ⇒ |y−4|=1 ⇒ y−4=1 lub y−4= −1 ⇒ y=5 lub y= 3
odp: x=5 i y=5 lub x=5 i y=3
28 wrz 21:51
PłaceAbonament: thx
28 wrz 21:55
Eta:
Płać dalej ...... ( bo ja nie płacę)
28 wrz 22:10
pigor: ..., no to moja droga M, prosisz ?...

masz np. tak :
x−|y−4|= 4 i |x−3|+|y−4|= 3 ⇔ (*) | y−4|= x−4 i x−4 ≥0 i |x−3|+x−4=3 ⇒
⇒ x ≥4 i |x−3|= 7−x i x ≤7 ⇔ (x−3= x−7 v x−3= 7−x) i 4≤ x ≤7 ⇔
⇔ (x∊∅ v x=5) i 4≤ x ≤7 ⇒ stąd i z (*)
x=5 i |y−4|=1 ⇒
⇒ (x=5 i y−4= −1) v (x=5 i y−4=1) ⇔
(x,y)=(5,3) v
(x,y)=(5,5). ...
29 wrz 00:23