Rozłóż podane wyrażenia na czynniki
Maciek: Rozłóż podane wyrażenia na czynniki:
1) bc(b + c) + ca(c − a) − ab(a + b)
2) a3 + b3 + c3 − 3abc
28 wrz 20:27
Maciek: ok rozwiązanie do 1 już mam, a jak będzie w 2?
28 wrz 20:36
ICSP: 1) :
b2c + bc2 + c2a − a2c − ab− ab2 = b2(c−a) + b(c−a)(c+a) + ac(c−a) =
= (c−a)[b2 + b(c+a) + ac] = (c−a)(b+c)(a + b)
2) Weźmy wielomian : w(x) = (x−a)(x−b)(x−c) = x3 − (a+b+c)x2 + (ab + bc + ac)x − abc
Oczywiście jego pierwiastkami są liczby a,b,c zatem mamy:
w(a) = 0
w(b) = 0
w(c) = 0
czyli:
a3 − (a+b+c)a2 + (ab + bc + ac)a − abc = 0
b3 − (a+b+c)b2 + (ab + bc + ac)b − abc = 0
c3 − (a+b+c)c2 + (ab + bc + ac)c − abc = 0
Dodając stronami :
a3 + b3 + c3 − 3abc = (a+b+c)*(a2 + b2 + c2 − ab − ac − bc)
28 wrz 20:45
Maciek: Dzięki!
28 wrz 20:48