macierze
bimbam: macierze. Proszę o wskazanie błędu
Cześć
mam obliczyć rząd macierzy A
2 −1 1 1
1 2 −1 4
1 7 −4 11
Nie chcę liczyć z definicji i obliczać wyznacznika największego niezerowego minora macierzy i
sprawdzać, czy ten wyznacznik jest różny od zera
Nauczyłem się metody z eTrapeza, gdzie w danym wierszu / kolumnie zeruje się wszystkie
elementy, prócz jednego.
Skreśla się ten wiersz i kolumnę oraz liczy rząd macierzy o stopień niższej. Na pewno ją
znacie, bo założę się, że twórca eTrapeza jej nie wymyślił.
2 −1 1 1
1 2 −1 4
1 7 −4 11
zeruję elementy a
11 a
13 poprzez: w
1+(−2w
2) oraz w
3+(−w
2) i mam
0 −5 3 −7
1 2 −1 4
0 5 −3 7
skreślam kolumnę 1 i wiersz nr 2 i mam rz(A)= 1+ rząd poniższej macierzy
−5 3 −7
5 −3 7
Jeśli w
1+w
2, to mam rząd [0 0 0]=0
Więc rząd macierzy wyjściowej to: 1+0 = 1, a powinien wyjść 2

Proszę o pomoc.