Ymin i yMax
Matii: Oblicz najmniejszą y min i największą y max wartość funkcji kwadratowej f w podanym przedziale
domkniętym
F (x)=−2x
2+4x+1 i przedzial to <−1,2>
Prosze o dokładne wyjaśnienie
28 wrz 17:47
:): zacznij od rysunku + zaznacz F(−1),F(2)
28 wrz 17:51
J:
| | b | |
xw = − |
| = 1 , czyli xw ∊ <−1;2> |
| | 2a | |
Policz:
f(−1) , f(2) , f(x
w) i znajdź najmniejszą i największą wartość
28 wrz 17:53
Mila:
1) Badasz czy pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli leży w podanym przedziale .
1∊<−1,2>
w takim razie największa wartość f(x) to f(1):
f(1)=−2+4+1=3
2) najmniejszej wartości f(x) szukasz na końcach przedziału:
f(−1)=−2−4+1=−5
f(2)=−2*4+4*2+1=1
−5<1
−5− najmniejsza wartość f(x) w przedziale <−1,2>
3− największa wartość f(x) w przedziale <−1,2>
28 wrz 17:58