Oblicz
:333: Wykaz że jeżeli x i y są liczbami dodatnimi oraz xy =1 to (2+x)(2+y)≥9
Ktoś ma jakiś pomysł na to zadanie?
28 wrz 16:58
ICSP: x > 0 ∧ y > 0 ∧ xy = 1 ⇒ x+y ≥ 2 (dowód przeprowadzisz samodzielnie rozpisujac wyrażenie (√x
− √y)2
Korzystając z powyzszego lematu mamy:
(2 + x)(2+y) = 4 + 2(x+y) + xy = 4 + 2(x+y) + 1 ≥ 5 + 2*2 = 9 □
28 wrz 17:01
imie: Wymnoz nawias; zamień xy na 1; jak zredukujesz to zostaje Ci x + y ≥ 2; zmieniasz y albo x z
własności xy=1; resztę juz raczej zrobisz
28 wrz 17:12
Kacper:
| | x+y | |
Wiadomo, że |
| ≥√xy ⇒ x+y≥2 |
| | 2 | |
(2+x)(2+y)=4+2y+2x+xy≥5+2(x+y)=9
28 wrz 17:25
ICSP: Kacper poplątałeś znaki równości ze znakami nierówności.
28 wrz 17:27
anaisy: Inaczej: nierówność pomiędzy średnią arytmetyczną i geometryczną dla 3 liczb:
Po pomnożeniu stronami mamy tezę.
28 wrz 18:09
28 wrz 18:12
:): (ale sprytne anaisy

)
28 wrz 18:13
Kacper:
ICSP rzeczywiście trzeba zamienić jedną nierówność ze znakiem równości, ale autora to
raczej nie interesuje
28 wrz 18:56
:333: Wyszło mi, że (x−1)2 ≥ 0 co pokrywa się z wynikiem z książki, dzięki wszystkim za pomoc :3
@Kacper? Dlaczego sądzisz że autora zadania to nie interesuje? emotka
28 wrz 19:22