Pochodne i funkcje trygonometryczne.
Michał: Cześć, czy mógłby mi ktoś pomóc w zrozumieniu tego jak liczy się nietypowe pochodne?
| | x | |
Chodzi mi tu o ten konkretny przykład: f(x)=sin3 5x * cos2 |
| |
| | 3 | |
28 wrz 16:25
J:
masz iloczyn dwóch funkcji złożonych
korzystasz ze wzoru na pochodną iloczynu oraz wzoru na pochodna funkcji złożonej
tutaj mamy: (sin
35x)' = 3sin
25x*cos5x*5
| | 1 | |
(cos2(x/3))' = 2cos(x/3)*(−sin(x/3))* |
| |
| | 3 | |
.... i podstawiaj do wzoru na pochodną iloczynu
28 wrz 16:34
J:
Wzór na pochodna iloczynu:
[f(x)*g(x)]' = f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)
28 wrz 16:37
Michał: Dzięki wielkie za poświęcony czas

Teraz wszystko jasne!
28 wrz 16:40
Mila:
| | x | | x | |
f'(x)=[sin3(5x)]'*cos2( |
| )+sin3(5x)*[cos2( |
| )]'= |
| | 3 | | 3 | |
| | x | | x | | x | | 1 | |
=2*sin2(5x)*cos(5x)*5*cos2( |
| )+sin3(5x)*2*cos( |
| )*(−sin |
| )* |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | x | | 2 | | x | | x | |
=15sin2(5x)*cos(5x)*cos2( |
| )− |
| *sin3(5x)*cos( |
| )*(sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 wrz 16:46
Michał: W sumie do głowy przychodzi mi jeszcze jedno pytanie... Może ktoś z was zna jakiś sprawdzony
zbiór zadań z matematyki, który by mi pomógł w nauce na pierwszym roku studiów?
28 wrz 16:48
J:
Witaj
Mila 
... literówka

druga linijka na początku: 3 , ale wynik dobry
28 wrz 16:49
Michał: I jeszcze jedna sprawa, dzięki za kompletne rozwiązanie Mila, dzięki Tobie mogłem sprawdzić
czy doszedłem do prawidłowego wyniku
28 wrz 16:55
J:
To jeszcze pobaw się i doprowadź pochodną do postaci iloczynowej ( często przydatne przy
badaniu funkcji)
28 wrz 16:58
Mila:
Tak, dzięki
J,ma być 3 zamiat 2.
Iloczyn nie będzie zbyt przyjazny do obliczenia miejsca zerowego.
| | x | | x | | 2 | | x | |
f'(x)=sin2(5x)*cos( |
| )*[15cos(5x)*cos |
| − |
| sin(5x)*sin( |
| )] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 wrz 17:19
Mila:
Krysicki, Skoczylas i Gewert.
28 wrz 17:21
J:
nie sprawdzałem tego ...chodziło mi raczej o zasadę
28 wrz 17:21