Oblicz
Natalia: | | 3m−5 | |
Uzasadnij że liczba |
| (m3 −3m2 + 2m) gdzie m należy do liczb naturalnych dodatnich |
| | 12 | |
jest liczba naturalna. Wystarczy mi fakt iż m=1? Mogę podstawic 1 za m?
28 wrz 16:16
PW: Po podstawieniu m=1 możesz tylko powiedzieć:
− Sprawdziłam, dla m = 1 twierdzenie jest prawdziwe.
Ale to tylko jedna z możliwych m, twierdzenie mówi o wszystkich liczbach m∊N\{0}.
28 wrz 16:21
Natalia: Dobrze, więc jak to rozwiązać inaczej? Ktoś ma jakiś pomysł ?
28 wrz 16:53
:): masz pokazać, ze (3m−5)(m3−3m2+2m) jest podzielne przez 12 dla każdego m
28 wrz 16:54
:): m3−3m2+2m=m3−3m2+3m−1+1−m=(m−1)3+(1−m)=(1−m)(1−(1−m)2)=−(1−m)m(m−2)
28 wrz 16:58
:): troche przekombinowane..bo przecież
m3−3m2+2m=m(m2−3m+2)=...i dojdziesz do tego samego... No jak kto woli
28 wrz 16:59
:): czyli trzeba pokazać, że (3m−5)(m−1)m(m−2) jest podzielne przez 12 dla kazdego m
28 wrz 16:59
:): m−2,m−1,m 3 kolejen liczby naturalne..wiec jest 1 podzielna przez 3 i co najmniej 1 podzielna
przez 2
wiec (m−2)(m−1)m dzieli sie przez 3*2=6
28 wrz 17:00
:): spróbuj skonczyc sama
28 wrz 17:01
Natalia: : m3−3m2+2m=m3−3m2+3m−1+1−m=(m−1)3+(1−m)=(1−m)(1−(1−m)2)=−(1−m)m(m−2) skąd ten zapis?
28 wrz 19:48
:): zobacz jak wyglada (a−b)3
28 wrz 22:55