Wykresem funkcji kawdratowej fx=2xkw-8 jest parabola o wierzchołku A(-8,0),(0,-8
Piotr: fx=2x2−8
28 wrz 14:06
olekturbo: i?
28 wrz 14:08
J:
W(0;−8)
28 wrz 14:08
pigor: ..., M proszę patrz: f(x)= ax
2+bx+c= a(x−p)
2+q i
xw=(p,q),
więc jeśli
f(x)=2x2−8 = 2(x−0)
2+(−8), to
xw= (p,q)=
(0,−8) . ...
28 wrz 15:36
pigor: ..., kurde, oczywiście nie tak : x
w = (p,q)
tylko tak : W= (x
w,y
w)= (p,q)= itd, itp. ...
28 wrz 15:37
pigor: ... przepraszam, pisze już bzdety; znikam , nie ma mnie .
28 wrz 15:39
Mila:

Wykres jest symetryczny względem OY
f(0)=−8
W=(0,−8)
Miejsca zerowe:
2x
2−8=0
x
2−4=0
x=2 lub x=−2
Już możesz szkicować
28 wrz 16:17