witam mam takie zadanie
marian : 1.oblicz przekątną prostopadłościanu o wymiarach 3x4x10
28 wrz 13:55
marian: ?
28 wrz 14:06
J:
z czym masz problem ... dwa razy tw. Pitagorasa
28 wrz 14:10
marian: to pomozesz mi wiec tak mam podane 3 4 10 mozna to z pitagorasa tak wiec co 10 2=32+42
28 wrz 14:16
marian: to pomozesz mi wiec tak mam podane 3 4 10 mozna to z pitagorasa tak wiec co 10 2=32+42
28 wrz 14:16
J:
nie .. .najpierw przekątna podstawy: np: d2 = 32 + 42 ,
potem: D2 = d2 + 102 ⇔ D = √d2 + 102
28 wrz 14:20
marian: to d=3
2+4
2
d=9 +16
d= 25 pierwiastek 5
28 wrz 14:21
J:
d2 = 25
D = √25 + 100 = √125 = 5√5
28 wrz 14:25
Eta:
a,b,c −− wymiary prostopadłościanu
d −− długość przekątnej prostopadłoscianu
d=√a2+b2+c2= ........... = 5√5
28 wrz 14:26
Bogdan:
Przydaje się znajomość wzoru na długość d przekątnej prostopadłościanu o bokach a, b, c:
d = √a2 + b2 + c2
28 wrz 14:27
Bogdan:
28 wrz 14:28
marian: a jak jest d=to bierze te dane 3 4 10 wiec d=32 +42 +102
28 wrz 14:28
Eta:
28 wrz 14:28
marian: tak eta ?
28 wrz 14:32
marian: wiec d=9 +16 +100
d=125 pierwiastek 5
28 wrz 14:32
Eta:
d=√9+16+100= √125= √25*5= √25*√5= 5√5
28 wrz 14:34
marian: tak to dobrze jest a wiec jak to zapisac całosc zebym sie niepogubiła
28 wrz 14:34
Eta:
To jesteś "marian"? czy "marianna" ?
28 wrz 14:36
marian: tak naprawde mam inaczej wpisałam byle co
28 wrz 14:37
marian:
28 wrz 14:37
Eta:
28 wrz 14:37
marian: eta a napiszesz tu całośc zadania tak zeby było wiadomo co i jak dzieki

za pomoc
28 wrz 14:41
marian: ?
28 wrz 14:45
Aga1.: a=3, b=4, c=10
i podstawiasz pod wzór na przekątną prostopadłościanu
d=√a2+b2+c2
d=√32+42+102
d= ... i dalej masz policzone przez Etę.
28 wrz 15:36
J:

Musisz zrozumieś, skąt taki wzór ... otóż przekątna prostopadłościany tworzy wraz z przekatną
podstawy trójkąt prostokątny ( patrz rysunek).
Liczymy przekatną podstawy ( jej kwadrat ): d
2 = 3
2 + 4
2 , i teraz przekatną bryły:
D =
√d2 + 102 =
√32 + 42 + 102
28 wrz 15:54