Liczby rzeczywiste
ed_eu: Jak rozwiązać takie zadania?
1) Sprawdź czy liczby są niewymierne :
3√20−14√2 +
3√20+14√2
2) Wykaż, że :
a)
√98−24√10=4
√5−3
√2
3) Oblicz :
√91−40√3−
√91+40√3
28 wrz 13:53
Bogdan:
Wzory skróconego mnożenia
1) (2 + √2)3 = ..., (2 − √2)3 = ...
2a) (4√5 − 3√2)2 = ...
2b) (√3 − √2)2 = ..., (√3 + √2)2 = ...
3) (5√3 − 4)2 = ..., (5√3 + 4)2 = ...
28 wrz 14:26
ed_eu: Jaki jest najlepszy sposób żeby wyszukiwać spod pierwiastków jaki był wzór?
28 wrz 14:45
Kacper:
Są na to gotowe wzory, ale kto i po co ma je pamiętać?
28 wrz 14:56
ed_eu: 2b) chyba cos nie tak, bo mi nie wychodzi.
Co do 1a), wyszło mi, tyle że mam 98 bez pierwiastka a tylko 24√10, a w miałobyć chyba
√98−24√10
28 wrz 15:08
ed_eu: Ja jak na to patrzę to nie mogę nigdy wymyśleć jak to powinno być

Myślałem, że jest jakiś
sposób.
28 wrz 15:10
Kacper:
98−24√10=(a+b)2
Najprościej jakby 24√10=2ab ⇒ab=12√10 ⇒ (?) ⇒a=12 oraz b=√10
Ale wtedy a2+b2>98, czyli ta opcja odpada.
W twoim zadaniu masz wykazać równość, zatem wystarczy podnieść do kwadratu obie strony równania
i pokazać, że taka równość zachodzi.
28 wrz 15:23