a) wyznacz wszystkie naturalne dodatnie wyrazy ciągu (an).
12
I zapisałem ciąg w postaci an=6−
n+1
I teraz podstawia pod n+1 liczby 1,2,3,... itd. ?
28 wrz 11:51
:):
6n−6
>0 czyli 6n−6>n+1 więc 5n>7 wiec n>7/5 wiec n≥2
n+1
28 wrz 11:56
:): aha....Naturalne i dodatnie! chwila
28 wrz 12:03
J:
tylko nturalne
28 wrz 12:04
:):
6n−6
−12
an=
=UP{6n+6−12}{n+1}=6+
>0 gdy n≥2
n+1
n+1
żeby an było naturalne to n+1 musi być dzielnikiem 12
wiec
n+1=1 lub
n+1=2 lub
n+1=3
n+1=4
n+1=6
n+1=12
stąd n=0,1,2,3,5,11 , ale n≥2 wiec n=2,3,5,11 /te wyrazy