nierówność kwadratowa
onaa: Dobrze czy źle?
5−(x−3)(x+3)≤(x+4)2−3x
5−(x2−32)≤x2+8x+16−3x
5−x2+9≤x2+8x+16−3x
5−x2+9−x2−8x−16+3x≤0
−2x2−5x−2≤0
Δ25−16=9
√Δ=3
x1=2−4=−12
x2=8−4=−2
28 wrz 11:12
J:
Wygląda OK.
28 wrz 11:18
ICSP: to nierówność, a nie równanie.
28 wrz 11:19
onaa: i będzie x∊(−∞,−12>u<−2,+∞)?
28 wrz 11:21
onaa: no nierówność
28 wrz 11:21
J:
sądziłem ,że to jeszcze nie koniec
28 wrz 11:21
J:
blisko ...

jak leżą liczby ujemne na osi ?
28 wrz 11:22
onaa: no... po lewej stronie leżą
28 wrz 11:24
J:
ale w jakiej kolejności ?
28 wrz 11:26
onaa: od najmniejszej do największej
28 wrz 11:28
J:
Twój zapis 11:21 sugeruje coś innego
28 wrz 11:29
onaa: x∊<12,−∞)u<−2,+∞)?
28 wrz 11:32
onaa: −12*
28 wrz 11:33
J:
| | 1 | |
A = − 2 , B = − |
| ... teraz zapisz odpowiedź |
| | 2 | |
28 wrz 11:38
onaa: <−2,−12>
28 wrz 11:45
28 wrz 11:48