Ciągi
Gogi: Hej! Mam problem z następującym zadaniem :
W nieskończonym ciągu geometrycznym suma wyrazów o numerach parzystych jest równa 5, a suma o
numerach nieparzystych wynosi 25. Wyznacz ten ciąg. Oblicz sumę czterech początkowych wyrazów
tego ciągu. zapisałam następujące równanie :
a1/1−q2=25 a1q/1−q2=5
I właśnie później mi nie wychodzi prawidłowy wynik a1 ma wyjść 24 a q=15
Bardzo proszę o pomoc
28 wrz 10:21
===:
... to chyba odpowiedź nie od tego zadania
28 wrz 10:26
===:
jeśli wychodzi Ci, że q=1/5 ... to licz a
1
28 wrz 10:32
J:
| | 1 | |
a1 = (1−q2)*25 = (1 − |
| )*25 = 25 − 1 = 24 |
| | 25 | |
28 wrz 10:34
Gogi: Dziękuję bardzo za odpowiedź
28 wrz 10:40
Olaf: | | 5461 | |
Mam jeszcze takie pytanie bo jak liczyłam to S4 to wyszło mi |
| i to chyba jest zły |
| | 256 | |
wynik
28 wrz 11:18
J:
a skąd taka liczba ?
28 wrz 11:21
Olaf: | | 1−qn | |
No z podstawienia pod wzór S=a1* |
| |
| | 1−q | |
28 wrz 11:23
J:
| | 24 | | 24 | | 24 | |
a nie prościej dodać: 24 + |
| + |
| + |
| ? |
| | 5 | | 25 | | 125 | |
28 wrz 11:26