wykaz ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a b c f(x)=
Kamil S.: wykaz ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a b c f(x)=a(x−b)(x−c)+b(x−c)(x−a)+c(x−a)(x−b) ma co
najmniej 1 miejsce zerowe
28 wrz 09:27
J:
Rachunki są dość uciążliwe ...
można ta funkcję doprowadzićdo postaci: f(x) = 3x2 − 2(a+b+c)x + (ab + bc + ac) ,
a to jest trójmian kwadratowy...wystarczy teraz wykazać,że Δ ≥ 0
po przekształceniach: Δ = 2[(a−b)2 + (b−c)2 + (a−c)2] ≥ 0 cnw.
28 wrz 09:54
ICSP: J w jaki sposób otrzymałeś, że f(x) = 3x2 − 2(a+b+c)x + (ab + bc + ac) ?
28 wrz 13:26
henrys: pomnożymy w przyśpieszonym tempie
f(x)=(a+b+c)x2+x(−ba−ca−cb−ab−ac−bc)+abc+abc+abc=
=(a+b+c)x2−2(ab+ac+bc)x+3abc
28 wrz 13:36
J:
racja ....sknociłem ...powinno być: (a+b+c)x
2 − 2(ab+bc+ac)x + 3abc...
28 wrz 13:41