Indukcja matematyczna
kamil: Jak zrobić to zadanie za pomocą indukcji?
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej zachodzi :
1*4+2*7+3*10+...+n*(3n+1)=n*(n+1)2
28 wrz 09:09
J:
1) sprawdzasz dla : n = 1
2) wykazujesz,że: n(n+1)2 + (n+1)*[(3(n+1) +1] = (n+1)[(n+1) + 1]2
28 wrz 09:25
kamil: ok, wkleję później moje rozwiązanie do sprawdzenia
28 wrz 09:32
dadam: I krok: dla n=1
L=1*(3*1+1)=4 P=1*(1+1)2=4
czyli L=P
II krok zakładam, że powyższe tw prawdziwe dla wszystkich n≤k, i pokażę , że prawdziwe jet
także dla n=k+1
Zał: 1*4+2*7+...+k(3k+1)=k*(k+1)2
Teza:1*4+2*7+...+k(3k+1)+(k+1)(3(k+1)+1)=(k+1)*(k+2)2
Dowód:1*4+2*7+...+k(3k+1)+(k+1)(3(k+1)+1)=k(k+1)2+(k+1)(3k+4)=(k+1)(k(k+1)+
3k+4)=(k+1)(k2+4k+4)=(k+1)(k+2)2
28 wrz 10:08
kamil: w tezie :
k(3k+1)+(k+1)(3(k+1)+1)=(k+1)*(k+2)2
Mógłby ktoś pokazać jak to się wymnożyło po kolei? Nie wiem jak to się robi, próbowałem sam
wymnożyć i nie wychodzi mi (k+1)*(k+2)2
30 wrz 13:49
30 wrz 13:51
kamil: Nie rozumiem
30 wrz 13:53
Qulka: pierwszy nawias powinieneś mieć bez 3 i do kwadratu
30 wrz 13:57
Qulka: w tezie nie zostawiasz ostatniego tylko podstawiasz z założenia
30 wrz 13:58
Qulka: założenie było
1*4+2*7+...+k(3k+1) = k*(k+1)2
więc w dowodzie z tezy
1*4+2*7+...+k(3k+1)+(k+1)(3(k+1)+1)=(k+1)*(k+2)2
zielone podstawiasz z założenia i masz
k*(k+1)2+(k+1)(3(k+1)+1)=(k+1)*(k+2)2
30 wrz 14:00
kamil: To rozumiem, ale skąd w TEZIE wyszło z (k+1)(3(k+1)+1)=(k+1)*(k+2)
2 
Po wymnożeniu mam ja mam (k+1)*(3k+4)..
30 wrz 14:10
Qulka: z treści zadania ..to po lewej ma się równać temu po prawej
k*(k+1)2+(k+1)(3(k+1)+1)=(k+1)*(k+2)
2
k*(k+1)2+(k+1)(3k+4)=(k+1)*(k+2)
2
(k+1)(k(k+1)+(3k+4))=(k+1)*(k+2)
2
(k+1)(k
2k+4k+4)=(k+1)*(k+2)
2
(k+1)*(k+2)
2=(k+1)*(k+2)
2
L=P
30 wrz 14:31
kamil: Już rozumiem dzięki
30 wrz 15:25