Wyznacz zbiory
susi: POMOCY, jutro mam z tego sprawdzian

Zadanie: Niech zbiór liczb całkowitych C oznacza przestrzeń. Zbiory A i B są podzbiorami tej
przestrzeni oraz A={x:x ∊ N ⋀ x ≤ 5}, B={x:x ∊ C ⋀ x > −3}. Wyznacz zbiory:
a) A ∪ B
b) (A ∪ B)'
c) A ∩ B
d) (A ∩ B)'
e) A' ∪ B'
f) A' ∩ B'
Czyli rozumiem to tak:
A = {0, 1, 2, 3, 4, 5}
B = {−2, −1, 0, 1, 2, 3...}
A teraz prawdopodobne rozwiązanie:
a) A ∪ B = B
b) (A ∪ B)' = {x:x należy do C
x<−3}
c) A ∩ B = A
d) (A ∩ B)' = {x:x należy do C
0<x<5}
e) A' ∪ B' = {x:x należy do C
x<−1 lub x>5}
f) A'∩ B' = {x:x należy do C
x, lub równe −4}
Czy to jest dobre rozwiązanie? I jeśli tak to mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z primami
i ddlaczego odpowiedź wygląda tak a nie w inny sposób? Byłabym bardzo wdzięczna.
27 wrz 23:29
:): Mysle, ze to za duzo jak na 1 pytanie.. (chociaz to nie trudne..Jutro sprawdzain, jest 23−30...
niezla pora..

)
27 wrz 23:32
:): a) ok
b) prawie ok, co z −3?
c) ok
d) hmm chyba nie
27 wrz 23:35
:): narazie tyle, popraw te 2
27 wrz 23:35
:): (dopełniasz w C)
czyli
A'={..,−4,−3,−2,−1}
B'={...,−4,−3}
27 wrz 23:39
susi: tak myślałam, według mnie to
b) od −
∞ do −2 ale skoro mają to być liczby całkowite nie wiem jak zapisać

d) wszystko poza iloczynem A i B czyli od −
∞ do 0 i od 5 do +
∞ i znów problem z l. całkowitymi
27 wrz 23:40
:): b) no nie... napisałem ci, co z −3
(A∪B)'=(B)'=({−2,−1,0,....})'={....,−5,−4,−3} //dopełnienei do liczb całkowitych
Kminisz?
27 wrz 23:42
:): czyli tak ładniej
(A∪B)'={x∊C:x≤−3}
27 wrz 23:42
susi: teraz kminie

a reszta?
27 wrz 23:46
:): (A∩B)'=(A)'=

?
27 wrz 23:46
susi: (A∩B)'=(A)'=({0, 1, 2, 3, 4, 5})'= {−4,−3,−2,−1}
{x∊C:x≤−1}
27 wrz 23:50
susi: *przed −4 powinno być "..." *
27 wrz 23:50
:): zgadza się...ostateczna odopwiedz jest dobra.. tylko przed −4 trzbe postawic ...
{....,−4,−3,−2,−1}={x∊x≤−1}
Wiesz juz jak wyglądają zbiorry A',B'
A'∪B'=
27 wrz 23:51
susi: A'∪B'= A'
27 wrz 23:55
:): tak!
A'∩B'=
27 wrz 23:55
susi: też A'
27 wrz 23:57
:): no nie...
element x∊A'∩B' gdy x∊A' i x∊B'
27 wrz 23:59
susi: B'!
28 wrz 00:02
:): taak

Przeczytaj sobie jeszcze przed snem, takie podsumowanie
https://matematykaszkolna.pl/strona/1059.html
i Pamiętaj w jakim zbiorze dopełniasz


Jeże,i np A={3,4,5,6,...}
i dopełniamy w N to A'={0,1,2}
ale jeżeli dopełniamy w C to A'={...,−1,0,1,2,}={x∊C:x≤2}
28 wrz 00:04
susi: dziękujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ♥
28 wrz 00:05
:):
28 wrz 00:06