.
szczesny: log203=a log205=b
uzasadnij ze log308= 3*(1−a−b)
27 wrz 22:44
:): | | log103 | | log103 | |
log203=a= |
| = |
| |
| | log1020 | | log102 +1 | |
| | log105 | | log105 | |
log205=b= |
| = |
| = |
| | log1020 | | log102+1 | |
| | | | 1−log102 | |
= |
| = |
| |
| | log102+1 | | log102+1 | |
b(log
102+1)=1−log
102
b*log
102+b=1−log
102
(b+1)log
102=(1−b)
| | 1−b | | 1−b | | 1+b | | 2 | |
log103=a*(log102+1)=a( |
| +1)=a( |
| + |
| )=a( |
| ) |
| | 1+b | | 1+b | | 1+b | | 1+b | |
| | log108 | | log1023 | | 3log102 | |
log308= |
| = |
| = |
| |
| | log1030 | | log10(3*10) | | log103+1 | |
wiec
| | 3log102 | | | |
log308= |
| = |
| |
| | log103+1 | | | |
COŚ POMYLILEM... ale w takim kieruku powinno to isc
27 wrz 22:58
henrys: ciekawe czy to w ogóle jest prawda, dziś jakieś te zadania często z błędami
27 wrz 23:13
:):
27 wrz 23:13
henrys: patrz : ) na co komu ta 3 przed nawiasem?
przecież można napisać log302=1−a−b
27 wrz 23:14
:): Nie no hit, sprawdziłem..to to co mi wyszło rzeczywiście jest równe 3(1−a−b)= 0.6941346
(kalkulator)
ale nie jest równe log
308=0.6113851
27 wrz 23:18
szczesny: Ta 3 to jedyne co udało mi sie rozwiązać xD
27 wrz 23:18
:): yyy no tak tak
27 wrz 23:18
:): aaa juz wiem

!
27 wrz 23:20
27 wrz 23:20
szczesny: z innego zadania: dlaczego n(n+1)(n+2) jest podzielne przez 6?
27 wrz 23:22
:): To co mi wyszlo (to nieladne.. to jest dobry wynik)
27 wrz 23:22
szczesny: ok dzięki
27 wrz 23:23
henrys: 
bo to są trzy kolejne liczby naturalne, wśród nich jest jedna co sie dzieli przez dwa i
jedna co się dzieli przez 3
27 wrz 23:23
:): natomaist to co podales, nie
a
0.3667258
b
0.5372436
3*(1−a−b)
0.2880919
(3*(1−b)/(1+b))/(a*(2/(1+b))+1)
0.6113851
log(8,base=30)
0.6113851
27 wrz 23:24
henrys: pewnie dobrze przekształcałeś tylko ktoś znowu coś źle zapisał..
27 wrz 23:24
:): nie no spoko, tylko tak dla jasnosci
27 wrz 23:25
henrys: co nie? x powinien być równy 1, a nie jest
27 wrz 23:25
henrys: aaa ok
27 wrz 23:26
:): nie.. w sesnie log308 nie jest równy 3(1−a−b)
27 wrz 23:26
:): spoko
27 wrz 23:26
ZKS:
| | 3(1 − b) | |
Wyszło mi log308 = |
| , więc tak samo jak Tobie. |
| | 2a + b + 1 | |
27 wrz 23:29
Eta:
Poprawna treść zadania:
log
303=a i log
305=b
| | 30 | |
log308= 3log302= 3log30 |
| =3(log3030−log303−log305)= 3(1−a−b) |
| | 3*5 | |
27 wrz 23:30
:): no to już jest nas 3ech !
27 wrz 23:30
:): noo i wszystko jasne
27 wrz 23:31
henrys: Chyba najlepsze w tych rozwiązaniach jest zgadywanie jaka powinna być treść zadania
27 wrz 23:32
:): Trzeba tak rozwiązywać, żeby wyszła odowiedź i tyle..
27 wrz 23:33
Eta:
27 wrz 23:34
szczesny: @Eta Mówisz, że ta cholerna książka ma błąd w zadaniu?
27 wrz 23:34
szczesny: ...
27 wrz 23:34
szczesny: *****
27 wrz 23:34
Benny: No nieźle

Ja sobie liczę i liczę. Próbuje coś się bawić podstawami. Patrzę jeszcze raz do
tematu, a tu błąd w zadaniu
27 wrz 23:38
Eta:
27 wrz 23:43
szczesny: @henrys a propos dzielenia przez 6: uzasadnij ze liczba n3+5n jest podzielna przez 6
28 wrz 00:06
Eta:
n(n2+5)=n[(n2−1)+6]= (n−1)n(n+1)+6n
dokończ dodając odpowiedni kmentarz
28 wrz 00:09
henrys: łatwo
wystarczy pokazać, że dzieli się przez 3, a tak jest bo
jeśli n dzieli się przez 3 to ta liczba też n(n2+5)
jak n nie dzieli się przez 3 to n2+5 dzieli się przez 3
28 wrz 00:12
szczesny: Dzięki Eta a ciebie henrys nie zrozumiałem zupełnie ale może to ta godzina

Jutro zrobie reszte. Dzieki i dobranoc
28 wrz 00:20
henrys: bo ja tłumaczyć nie umiem, dobranoc
28 wrz 00:21