uzasadnij ze liczba jest calkowita
szczesny: uzasadnij ze dla kazdej liczby n liczba n3/6+n2/2+n/3 jest calkowita
obliczylem to do n(n2+3n+2)/6 napisałem ze dla najmniejszej liczby naturalnej 1 to n2+3n+2=6
czyli n(n2+3n+2)/6=6n/6=n czyli liczba n3/6+n2/2+n/3 jest całkowita
gdyż skoro dla 1 liczba n3/6+n2/2+n/3 jest całkowita
to dla wielokrotności 1 (wszystkich liczb naturalnych) też jest całkowita
Pytanie: Zrobiłem to dobrze?
27 wrz 21:19
PW: Życzeniowo. Dlaczego dzieląc
zakładasz, że to liczba n jest podzielna przez 6, a nie drugi czynnik? Szczególnie dziwne jest,
że czynisz tak przy założeniu n=1.
Rozłóż n
2+3n+2 na czynniki i pomyśl.
27 wrz 21:26
szczesny: ok zrobione dzieki
27 wrz 21:31