Pomocy
Krzyś : Oblicz granice jednostronne:
x→0
+
Mógłby mi to ktoś wyjaśnić
27 wrz 20:57
Qulka:
0+ to trochę więcej niż zero więc dół jest dodatni
góra dodatnia
1/0+ =+∞
27 wrz 20:59
Krzyś : Dziękuje @Quleczko
27 wrz 21:01
Aga1.:

Oto wykres mianownika Z prawej strony 0 funkcja przyjmuje wartości dodatnie
| | x+1 | | 0+1 | |
lim |
| =[ |
| ]→∞, gdy x→∞ |
| | x−x2 | | 0+ | |
27 wrz 21:04
Aga1.: Oczywiście, gdy x→0+
27 wrz 21:05
pigor: | | x+1 | |
..., lub po prostu tak : lim x→0+ |
| = |
| | x−x2 | |
| | x (1+1x) | | 1+∞ | |
= lim x→0+ |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | x (1−x) | | 1−0 | |
27 wrz 23:34