równanie trygonometryczne
onaaa: Rozwiąż równanie sin2x=−1/2 dla x∊<0;2π>
Coś nie wyszło.
Ja to zrobiłam tak: sin2x=−1/2
(2x=−π/6+2kπ lub 2x=7/6π+2kπ) i k∊C
(x=−π/12+kπ lub x=7/12π+kπ) i k∊C
Dla k=0 (x=−π/12 lub x=7/12π) i x∊<0;2π> ⇒ x=7/12π
Dla k=1 (x=11/12π lub x=19/12π) i x∊<0;2π> ⇒ x=11/12π lub x=19/12π
Dla k=2 (x=23/12 lub x=31/12π) i x∊<0;2π> ⇒ x=23/12π
a więc moja odp. to x∊{7/12π; 11/12π; 19/12π; 23/12π} a w książce jest tylko x∊{7/12π; 11/12π}
27 wrz 20:54
Aga1.:

Nie widzę błędu.
27 wrz 20:58
onaaa: w odpowiedziach jest x∊{7/12π; 11/12π}
27 wrz 21:00
Eta:
Może ma być : x∊<0, π>
27 wrz 21:02
27 wrz 21:03
onaaa: z rysunku odczytam, że odp jest dobra, ale ja chciałam to spróbować moim sposobem
"obliczeniowym" i mi jakoś nie wychodzi
27 wrz 21:05
PW: | | 1 | |
Jeżeli x∊[0, 2π], to 2x∊[0, 4π]. Prosta y = − |
| przecina wykres funkcji sinus |
| | 2 | |
rozpatrywanej na przedziale [0, 4π] w czterech punktach, a więc co do liczby rozwiązań masz
rację.
27 wrz 21:06
Aga1.: Ale w Twoich obliczeniach nie zauważyłam błędu.
Sprawdź jeszcze raz treść zadania.
27 wrz 21:07
PW: Na stronie jest inne równanie:
27 wrz 21:09
Eta:
| | 1 | |
Na stronce jest sin(x)= − |
| dla x∊<0,2π> −− dwa rozwiązania |
| | 2 | |
| | 1 | |
a w Twoim zad. : sin(2x)=− |
| dla x∊<0,2π> −− cztery rozwiązania |
| | 2 | |
chyba,że x∊<0,π> −−− wtedy będą dwa rozwiązania
27 wrz 21:09
onaaa: Sprawdziłam i polecenie jest ok. Jest to zadanko z "jak zdać maturę na poziomie rozszerzonym"
Dariusza Kulmy
27 wrz 21:10
onaaa: To musi być błąd w książce. Dzięki wszystkim za pomoc
27 wrz 21:12
Eta:
Na maturze będziesz znać odpowiedzi? nie ( no i fajnie

bo podasz sama poprawną odpowiedź
27 wrz 21:13
PW: To jaki jest tytuł tej książki?
Jak nie zdać matury na poziomie rozszerzonym?
Jestem paskudny, bo zajmowałem się przygotowaniem komputerowym książek do druku i wiem jak
łatwo o pomyłki.
27 wrz 21:31