Ciągi geometryczne..
Marcin: Wiedząc że a1 = 4, q = 3, sn = 13120 oblicz an i n. Ci
8 gru 19:14
hehe: pomoze ktos?
8 gru 19:27
onaa: a
n=4*3
n
i rozwiązujesz układ równań...
8 gru 19:32
hehe: tyle że wzór to nie an = a1*qn−1_
8 gru 19:36
hehe: a wzór na an to przypadkiem nie an = 4*3n−1?
8 gru 19:38
onaa: nie
8 gru 19:39
hehe: an = 4*3n−1 ...
8 gru 19:39
hehe: na pewno

?
8 gru 19:40
zefir:
an = a1*qn−1
8 gru 19:40
Marcin: moglby ktoś rozpisać to całe zadanie?
8 gru 19:43
zefir:
Co tu rozpisywać

1) a
n = 4*3
n−1
−2( 1−3
n)= 13 120
( 3
n−1) = 6560
3
n = 6561
3
n = 3
8
n = 8
8 gru 19:50
Marcin: dzięki, nie moglem zczaić jak zalatwić to q
n−1
8 gru 19:53
Marcin: dzięki, nie moglem zczaić jak zalatwić to q
n−1
8 gru 19:54