pomocy !
jok: rzucamy dwa razy kostką oblicz prawdopodobienstwo tego ze wypadła conajmniej raz szostka jesli
wiadomo ze suma oczek,ktore wypadly w obu rzutach była nieparzysta
Może ktoś to zrobić z wszystkimi obilczeniami bedę wdzieczny !
27 wrz 20:06
jok: wszystkich możliwości jest :16 26 36 46 56 66 61 62 63 64 65

czyli 11

czyli odp to 6/11
27 wrz 20:08
PW: jok, nie podpowiadaj źle.
Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa koniecznie trzeba zacząć od skonstruowania przestrzeni
zdarzeń elementarnych i stwierdzenia, czy działa "klasyczna definicja prawdopodobieństwa".
Potem konstruujemy zdarzenie, o które pytają. W tym wypadku trzeba mówić o prawdopodobieństwie
warunkowym.
27 wrz 20:33
Bogdan:
| | 11 | |
A − zdarzenie polegające na wyrzuceniu co najmniej raz szóstki, P(A) = |
| |
| | 36 | |
| | 18 | |
B − zdarzenie polegające na wyrzuceniu nieparzystej sumy oczek, P(B) = |
| |
| | 36 | |
A∩B − zdarzenie polegające na wyrzuceniu co najmniej raz szóstki i nieparzystej sumy oczek
| | P(A∩B) | |
P(A|B) = |
| = ... |
| | P(B) | |
To jest prawdopodobieństwo warunkowe
27 wrz 20:54