zbiory
xcc: Mam 2 dosyć ciekawe zadanka ze zbiorów, trzeba trochę pokombinować. Trochę chyba brakuje mi
wyobraźni

1. Dane są zbiory A i B. Jeżeli A\B⊂A∩B, to:
A. A=B B. A=∅ C. B⊂A D. A\B=∅
2. Niech A i B będą zbiorami. Jeżeli A∩B⊂A\B, to:
A. A=∅ lub B=∅ B. A∩B=∅ C. A=∅ D. B=∅
27 wrz 18:52
sushi_gg6397228:
to zacznij od rysunku
27 wrz 18:53
xcc: Próbowałem, tylko nie wiem jak w 1 narysować, że A\B zawiera się w ich części wspólnej..
27 wrz 18:57
sushi_gg6397228:
dlatego zacznij od odpowiedzi
A. rysujesz warunek i sprawdzasz z założeniami
27 wrz 18:58
xcc: To też myśl
27 wrz 18:58
xcc: hmm, w podpunkcie a, to jeśli A=B, to A\B=∅ a teraz mam pytanie czy zbiór pusty zawiera się w
A\B? Bo przecież zbiór pusty chyba zawiera się w każdym zbiorze, ale nie jestem pewien, zbiory
miałem bardzo dawno.
27 wrz 19:01
:): tak, zbiór pusty zawiera się w kazym zbiorze!
27 wrz 19:43
:): 2.A Jezeli
A∩B⊂A\B to znaczy, że dla każdego x∊A∩B mamy x∊A\B =>x∊A ale x∉B
więc A∩B=∅
27 wrz 19:45
:): 1.A
A\B⊂A∩B
więc jeżlei x∊A\B to x∊A∩B więc jeżeli x∊A,a∉B to x∊A i x∊B więc A\B=∅
27 wrz 19:49
:): x∉B** (x zamiast a)
27 wrz 19:49