2 | x | y | y | |||||
Uzasadnij, że odwrotnosc liczby | + ( | + 2 + | )( | ) gdzie x | ||||
x−y | y | x | y2 − x2 |
1 | ||
No z tego wyrażenia które napisałam powyżej powinno wyjść | aczkolwiek cały czas coś źle | |
x |
2 | x2+2xy+y2 | y | 2 | x+y | ||||||
L= | + | * | = | − | = | |||||
x−y | xy | (x+y)(y−x) | x−y | x(x−y) |
2x−x−y | 1 | |||
= | = | |||
x(x−y) | x |
2 | x2 | 2xy | y2 | y | ||||||
= | +( | + | + | )( | ) | |||||
(x−y) | xy | xy | xy | y2−x2 |
2 | x2+2xy+y2 | y | ||||
= | +( | )( | ) | |||
(x−y) | xy | y2−x2 |
2 | (x+y)2 | y | ||||
= | +( | )( | ) | |||
(x−y) | xy | y2−x2 |
2 | (x+y)(x+y) | y | ||||
= | +( | )( | ) | |||
(x−y) | xy | (y−x)(y+x) |
2 | (x+y) | 1 | ||||
=− | +( | )( | ) | |||
(y−x) | x | (y−x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |