zadanka
izii: 1)Wyznacz wszystkie pary liczb(x,y) spełniające równanie 2x(x+y+1)+y2+1=0.
2)Znajdź takie liczby rzeczywiste a i b, aby wyrażenie 10a2+b2+6ab+4a+1 przyjmowało
najmniejszą wartość.
27 wrz 18:33
sushi_gg6397228:
co zaproponujesz
27 wrz 18:36
ICSP: 1) równoważnie : (x + 1)2 + (x + y)2 = 0 ⇒ x = −1 oraz y = 1
2) równoważnie : (3a + b)2 + (a + 2)2 −3 ⇒ a = −2 oraz b = 6
27 wrz 18:37
ZKS:
2x(x + y + 1) + y2 + 1 = 0
2x2 + 2xy + 2x + y2 + 1 = 0
(x + y)2 + (x + 1)2 = 0
27 wrz 18:38
izii: Ale z (x+1)2 pierwiastkiem jest jedynie x=−1 tylko, że podwójny, a nie x=−1 oraz x=1?
27 wrz 20:39
PW: Tego nikt nie pisał, po prostu z faktu, że
x = −1
wynika
−1 + y = 0,
czyli
y = 1.
27 wrz 20:42
izii: Tak tak, przepraszam zauważyłem po fakcie. A jak wychodzi w 2 przykłądzie b=6 ?
27 wrz 20:53
PW: Podobnie − jak pokazał
ICSP mamy wyrażenie
(3a+b)
3 + (a+2)
2 − 3,
a ponieważ najmniejsza wartość sumy kwadratów jest zerem, to najmniejsza wartość tego wyrażenia
osiągana jest dla a = −2, które po podstawieniu do pierwszego daje
3(−2) + 6 = 0.
Podstawiamy, bo oba wyrażenia maja być zerami, czyli rozwiązujemy układ równań
| | ⎧ | a + 2 = 0 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 3a + b = 0. | |
27 wrz 21:20
SYSY: dobrze mowia chlopaki
5 gru 19:37