Rozwiąż równanie
xEasyTouchx: Witam mam problem z zadaniem
Rozwiąż równanie
81x2+x=3−2
27 wrz 18:19
4max: 81=34
27 wrz 18:20
Metis: 34=81
27 wrz 18:20
sushi_gg6397228:
zamień na taką samą podstawę
27 wrz 18:21
xEasyTouchx: czyli 3
4(x2+x)=3
−2
27 wrz 18:24
sushi_gg6397228:
i dalej...
27 wrz 18:27
xEasyTouchx: równanie kwadratowe i delata ujemna zgadza się ?
27 wrz 18:28
sushi_gg6397228:
zapisuj obliczenia
27 wrz 18:30
xEasyTouchx: 4x2+4x+2=0 /:2
2x2+2x+1=0
delta=22−4*2*1
4−6
delta=−2
27 wrz 18:33
sushi_gg6397228:
Δ=−2 więc ....
27 wrz 18:34
sushi_gg6397228:
Δ=4−8=−4 więc...
27 wrz 18:35
xEasyTouchx: No sprzeczność jest
27 wrz 18:37
sushi_gg6397228:
x ∊∅
więc sprawdz czy dobrze przepisano przykład
27 wrz 18:38
xEasyTouchx: No dobrze przepisano
27 wrz 18:40
pigor: ..., Rozwiąż równanie 81
x2+x = 3
−2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to ...

patrz; możesz tez np. tak::
81x2+x = 3−2 ⇔ 9
2x2+2x = 9
−1 ⇔ 2x
2+2x= −1 ⇔
⇔ x
2+x
2+2x+1= 0 ⇔
x2+(x+1)2= 0 , a więc . ...

.
28 wrz 00:09