Podaj interpretację geometryczną układu nierówności
Tuuuututu: Podaj interpretację geometryczną układu nierówności
x2 +y2 ≤ 16
x2 + y2 ≥ 4
W ogóle nie wiem jak mam się za to zabrać i jak to zapisać.
27 wrz 18:00
Doś:
27 wrz 18:00
sushi_gg6397228:
wskazówka
jak wygląda wzór na równanie okręgu
27 wrz 18:02
Tuuuututu: (x−x0)
2 + (y−y0)
2 ≤ r
2
no i wychodzi na to, że S(0,0), r = 4
a w drugim równaniu też S(0,0) , r = 2
Tylko, że nie bardzo rozumiem jak mam to przedstawić w interpretacji geometrycznej
27 wrz 18:05
4max: Pierwsza nierownosc to równanie kola a nie okręgu
Natomiast zastnow się co przedstawia druga nierownosc (czy to tez jest kolo ?
27 wrz 18:07
4max: Nie równanie tylko 1 nierownosc przedstawia kolo . Przepraszam
27 wrz 18:10
Tuuuututu: Pewnie nie, bo jest inny kierunek nierówności...
27 wrz 18:11
4max:

x
2+y
2≥4
Jak widzisz jest to zewnętrze kola wraz z okręgiem tym czarnym
27 wrz 18:18
Tuuuututu: Czyli tylko na tym polega ta interpretacja geometryczna?
27 wrz 18:26
4max: Należy jeszcze na tym samym wykresie narysować interpretacje geometryczna x2+y2≤16 i
zakreskowac czesc wspolna rozwiazan
27 wrz 18:36
Tuuuututu: No tak, czyli koło o środku w (0,0) i promieniu 4. Zgadza się?
27 wrz 18:37
4max: i warz z brzegiem (czyli okręgiem ) bo masz ≤
27 wrz 18:38
Tuuuututu: Inny przykład, gdy:
x2 + y2 − 4x −12 ≤ 0
x2 +y2 ≥ 1
pierwszą nierówność mam rozpisać:
( x2 −4x + 4) + y2 − 12 − 4 ≤ 0
(x−2)2 + y2 ≤ 16
I wtedy koło ma środek w punkcie S (2,0) i promień 4.
To rysuję w układzie i później okrąg o środku w punkcie (0.0) i promieniu 1?
27 wrz 18:45
4max:

Zauwaz ze okrag to bys miał/la gdyby napisano x
2+y
2=1
ty masz napisane x
2+y
2≥1 wiec interpretacja geometryczna będzie taka
Nierownosc ta opisuje zbior wszystkich punktów których odlgosc od srodka kola O jest ≥1
czyli 1 i więcej niż 1
27 wrz 18:56
Tuuuututu: Okej, okej. Chyba już rozumiem. Dziękuję
27 wrz 18:59