funkcja kwadratowa
Anulka16: Wyznaczyć wzory tych funkcji kwadratowych f(x)=ax2+bx+c, dla których najmniejszą wartością jest
−9/2, f(0)=−4, a jednym z miejsc zerowych jest x=4. Narysować wykresy tych funkcji.
c to będzie oczywiście −4
b wyszło mi 1−4a
a w jaki sposób wyznaczyć a
proszę o podpowiedź
27 wrz 17:34
sushi_gg6397228:
| | 9 | |
w zadaniu podali " między wierszami" q= − |
| |
| | 2 | |
27 wrz 17:36
Anulka16: | | −Δ | | 9 | | 1 | |
no tak ale nie mogę chyba przyjąć że jeśli |
| =− |
| to a = |
| |
| | 4a | | 2 | | 2 | |
27 wrz 17:38
sushi_gg6397228:
rozpisujesz Δ=...
i masz układ równań
moje
Twoje: b= 1−4a
wyliczysz "a" i "b" moga być dwa warianty wiec trzeba potem sprawdzić
27 wrz 17:41