fircyk: fircyk: Witam , mam do obliczenia zadanie , które mi nie wychodzi .
tgx(cosx+ctgx)=1+sinx
Napewno coś zkszaniłem i proszę o pomoc
mam jeszcze jedno które obliczyłem , ale sprawdź czy dobrze
(tg2x-sin2x)ctg@x=sin2x
(1/ctg2x-sin2x)ctg2x=1/ctg2x-ctg2x-sin2x*ctg2x=1-sin2x*cos2x/sin2x=sin
2x-cos2x-cos2x=sin2x
ukosna kreska to kreska ułamkowa , a 2 to potęga - jak można to prosze sprawdić i
ewentualnie poprawić
z góry dzięki
26 paź 18:12
26 paź 19:48
:-): tgx(cosx+ctgx)=1+sinx
tgxcosx+tgxctgx=1+sinx
(sinx/cosx)cosx+1=1+sinx
sinx+1=1+sinx
(tg2x-sin2x)ctg2x=sin2x
(sin2x/cos2x-sin2x)cos2x/sin2x=sin2x
1-cos2x=sin2x
sin2x=sin2x
26 paź 23:07